Wystawa „Sercówecki na podarunecki”

Drewniane formy na sery owcze, obok czerpaków i warząchwi do mieszania mleka i serwatki, to jedne z najoryginalniejszych sprzętów używanych w gospodarce pasterskiej. Przykuwają uwagę swym kształtem oraz zdobnictwem, wzbudzają zainteresowanie techniką wykonania, intrygują wyciętymi na ich powierzchni napisami i symbolicznymi znakami. Interesująca jest również rola gospodarcza i zwyczajowa, jaką pełniły wyciskane w nich sery.

W szałasach na terenie Karpat wyrabiano wyłącznie sery podpuszczkowe. Największą ilość podpuszczki naturalnej zawiera żołądek młodych zwierząt ssących, dlatego górale do ścinania mleka używali treści żołądka cielęcego rozprowadzonej w wodzie. Po ścięciu się mleka powstawał miękki ser zwany syrem lub grudą. Z niego wyrabiano bryndzę (ser poddany naturalnej fermentacji, rozdrobnieniu i nasoleniu), a niekiedy sery twarde (solone i wędzone) formowane w dekoracyjne kształty. Pieniny noclegi zapraszają.


Możliwość komentowania jest wyłączona.